Sunday, June 19, 2011

Bir Bilgisayar Mühendisi / Uzmanı Almanya'da ne kazanır ?

Almanya konusunda merak edilen konuların başında gelen ise bu ülkedeki kazanç olanaklarıdır. Bilişim sektöründe Almanya'da üç dev firmada çalışmış biri olarak bu konuda merak sahibi insanlara fikir vermek istiyorum. Verdiğim bilgiler ama daha çok bilişim uzmanlarını baz alacaktır.


Almanya'da maaşlar yıllık ve brüt olarak konuşulur. Bu yüzden aylık elinize geçen net miktar sahip olduğunuz vergi sınıfı ile çok alakalıdır. Ayrıca yıllık konuşulan brüt miktarların içinde noel (Aralık) ve tatil (Mayıs) ikramiyesi olarak ödenen iki ikramiye de dahildir. O yüzden yıllık brüt miktarı genelde 12 ye bölerek değil de 13,2 ye bölerek aylık brüt miktar bulunur.
Brüt maaştan net hesaplamak için oldukça işe yarayan online bir hesaplama aracının linkini aşağıda bulabilirsiniz.
http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/0,1518,223811,00.html

Benim size Bilgisayar uzmanları ve kazançları hakkında vereceğim bilgiler saygın bir bilişim dergisi olan c't ve www.heise.de nin araştırmalarına dayanmaktadır. (2010 yılı verileri)
http://www.heise.de/jobs/artikel/Wer-verdient-wie-viel-981845.html

Bin Avro olarak senelik eyalet bazında ortalama kazanç



 
















Bu grafikten okunan sonuca göre:
  • Hessen 58.400 Euro
  • Bayern 55.800 Euro
  • Baden-Württemberg 55.200 Euro 
  • Nordrhein-Westfalen 52.500 Euro 
  • Hamburg 52.500 Euro
  • Rheinland-Pfalz 52.000 Euro
 ortalamalar yukarda görüldüğü gibidir. 2011 deki zamları da göz önüne alarak en fazla kazandıran üç Alman eyaletinde ki bunların iki tanesi(Bayern ve Baden-Württemberg) Güney Almanya'dadır. Ortalama bir bilgisayar uzmanı maaşının senelik 60 bin avro olacağı kabulu çok yanlış olmaz. Net ele geçen miktar evli ve bekar bir insan için yukardaki link yardımı ile hesaplanacak olursa aşağıdaki tablo ortaya çıkmaktadır.
Bekar bir insan için yapılan hesaplama
















Evli bir insan için yapılan hesaplama














Görüldüğü üzere ortalama bir bekar bilgisayar uzmanı ayda net 2.862 Avro. Evli olanın ise ortalama 3.294 Avro kazandığı görülmektedir. Çocuk başına aylık 180 Avro ilave edilir bu miktarlara.

Yukardaki rakamlar en tecrübelisinden işe yeni başlayınını da içinde bulunduran bir veri havuzunda alınmış ortalama değerlerdir. İşe yeni başlayan bir bilgisayar uzmanı genelde 40-45 bin avro arasında bir giriş maaşı alır.Yeteneginize ve çalıştığınız firmaya göre yöneticilik sorumluluğu almadan sadece tecrübeli mühendis olarak senede 80 bin avro kadar kazanmak mümkün olabilir. Yöneticilik ve insan-proje sorumluluğu almanızla beraber 85 bin avro ve üzeri kazançlar da mümkün olabilir.

Amerika'da ortalama iyi bir yazılım mühendisinin senede 100.000 - 110.000 dolar civarı kazandığını düşünürsek şu anki avro-dolar paritesine göre Almanya'daki bu kazanç olanakları rahatlıkla ABD ile karşılaştırılabilir durumdadır.

Not: Almanca bilmeyenler için kısaca kesintilerin ne anlama geldiğini tercüme edeyim.
Rentenversicherung : Emeklilik Sigortası
Pflegeversicherung : Bakım Sigortası
Krankenversicherung : Sağlık Sigortası
Lohnsteuer : Gelir Vergisi
Solidaritätszuschlag : Doğu Almanya'yı kalkındırma katkı payı
Arbeitslosenversicherung : İşsizlik Sigortası

No comments:

Post a Comment