Sunday, June 19, 2011

Almanya'ya nasıl beyaz yakalı göçmen olarak gelebilirim ?

Almanya'ya göçmen olarak gelmek istediğinizde önünüzde çeşitli seçenekler oluyor. Bu yazımda kısaca bunlardan bahsetmeye çalışacağım. İltica ve evlilik yolu ile oturma ve çalışma izni alma durumlarını dışarıda bırakırsak, önünüzde olan seçenekler şunlar:

  • Dil amaçlı
  • Üniversite öğrenimi amaçlı (Erasmus-Lisans-Yüksek Lisans)
  • Staj amaçlı
  • Direkt iş teklifi alarak
Dil amaçlı : Bu tarz bir göçün ilk baştaki amacı Almanca öğrenmek oluyor tabi ki. Zaten Almanya'da uzun süreli yaşamayı ve çalışmayı düşünen birine sadece bir tek tavsiyede bulunma olanağım olsaydı o da Almancayı iyi öğrenmesi olurdu. Bu vize ile gelip Almanya'da mülakat ve görüşmeye çağrılma olasılığı yükseltilebilir ve bir yandan Almanca öğrenilebilir ya da bu vizenin bitmesine yakın ünıversitede okuma olanakları araştırılabilir.
Bu tarz vizede dikkat edilmesi gereken bir noktada ilk vize verilirken sizin Almanca öğrenmeye işiniz için ihtiyaç duyduğunuzu kanıtlamanız beklenebillir. 

Üniversite öğrenimi amaçlı: Alman üniversitleri özellikle yüksek lisans olanakları bakımından sanılanın aksine ingilizce eğitim öğretim olanakları da sunuyor. Makina mühendislği konusunda ise dünyada rahat ilk üçe oynayacak kaliteye ve endüstride çalışma olanaklarına sahipler. Lisans, Yüksek lisans veya Doktora öğreniminizi bir Alman Üniversitesinde başarı ile sonlandırdıktan sonra yasa ile size verilen bir senelik iş arama oturma izni var. Bu süre içinde aldığınız eğitime uygun bir iş bulabilirseniz, hayatınızı Almanya'da göçmen olarak sürdürmek mümkün. Alman üniversiteleri ve burs olanakları hakkında daha fazla bilgi için yaşadığınız şehirdekı Goethe Enstitüleri daha fazla bilgi verebilir. Nette ise
http://www.goethe.de/ins/tr/lp/trindex.htm
http://www.daad.de/
adresleri başlangıç için faydalı olabilir.

Staj amaçlı: Bu benim de kullandığım bir yöntem oldu. Üniversiteden mezun olsanız bile gönüllü staj denilen kavramla Alman iş hayatına kıyısından köşesinden bulaşmanız ve ilerde uzun vadeli bir iş imkanı için ilk bağlantıları kurmanız mümkün oluyor. Staj için kendi başınıza bir şeyler bulup oturma ve çalışma izni almanız hele bunu Almanya dışından yapmanız zor olduğu için benim hararetle tavsiye edeceğim organizasyon AIESEC olacaktır. IAESTE adlı kuruluşun da benzer olanakları olduğu konusunda duyumlarım var. Eğer üniversitenizde bu kuruluş aktıf ise bu yol da denenebilir.

Direkt iş teklifi alarak: Bir çok üniversite mezunu profesyonelin tercih edeceği yöntem büyük ihtimalle bu olacaktır. Eğer Tıp veya Elektronik-Makina Mühendislği okuduysanız benim de blogumda bahsettiğim yeni bir olanak var. Eğer bu olanaktan yaralanamıyorsanız. Senelik 66 bin avro brüt maaşlı bir iş teklifi ile direkt sınırsız oturma izni alma olasılığınız var. Bu kolaylaştırılmış oturma ve çalışma izninden yararlanamıyorsanız yine de uzun bürokratik işlemleri göze olarak mühendislik dalındaki bir iş teklifi ile çalışma ve oturma izni almanız mümkün olabilir.
İş aramak için kullanabileceğiniz web siteleri şunlar: (malesef  hepsi Almanca)
http://www.monster.de/
http://www.jobpilot.de/
http://www.jobscout24.de/
http://www.stepstone.de/

Eğer Alman işverenler tarafından bulunmak istiyorsanız ise tavsiyem Xing adlı iş amaçlı sosyal paylaşım sitesinde mümkünse Almanca bir profil oluşturmanız.çünkü Linkedin daha çok İngilizce konuşulan ülkelerde popüler ve eleman arayan Alman işverenlerin ilk baktıkları yer olmayabiliyor.
Onun dışında tabi ki telefon ve yüz yüze mülakatları kaldıracak iyi bir Ingilizce (tercihen iyi de Almanca) iyi bir mesleki bilgi ve bu bilgiyi pazarlayabilme özellikleri de çok önemli.
Alman işverenler sizi görüşmeye çağırdıklarında normal şartlar altında sizin yol ve konaklama masraflarınızı karşılarlar. Bu durumun nasıl olacağını görüşmeye gitmeden sormanızda fayda var.
Almanca Özgeçmiş ve başvuru yazısı hazırlamakta dikkat edilecek noktaları başka bir yazıda daha detaylı incelemek istiyorum.
Almanya'daki kazanç olanakları konusunda fikir sahibi olmak için daha önce yayınladığım bu yazımdan da faydalanabilirsiniz.

    1 comment:

    1. merhabalar;

      öncelikle blogunuz için teşekkürler. faydalanan bir çok insan olduğuna eminim.

      siz zannediyorum muhendissiniz ve doğal olarak teknik elemanların iş bulabilmeleri konusunda daha fazla bilgi verebiliyorsunuz. şimdi sorum şu olacak: mühendislik ve tıp mezunu değilsek, misal veriyorum ben yabancı dil öğretmeniyim (fransızca) eşim de iktisat mezunu, ikimizde oldukça iyi düzeyde ingilizce biliyoruz, gerekiyorsa almancayı da öğreniriz.

      bizim almanya'da iş bulmamız mümkün müdür? genelde teknik elemanlar dünyanın her yerinde daha rahat iş buluyorlar. neticede matematiğin ve fizik yasalarının milliyeti olmuyor. yani mühendis ya da doktorsanız amerika'da da belki iş bulabilirsiniz. peki bizim gibi sosyal bilimciler için bir şans var mı?

      cevap verirseniz çok mutlu olurum. şimdiden teşekkürler.

      ReplyDelete