Sunday, June 19, 2011

Almanya doktor ve mühendislere göç kolaylığı sağlıyor

Bilenler bilir. Almanya'ya iş bulup göç edebilmek (yani evlilik ya da iltica gibi başka bir yöntem kullanmadan) zordur. Çünkü Alman makamları bir firma size iş teklif etse bile size oturma ve çalışma izni vermeden önce size teklif edilen işi yapabilecek işsiz Avrupa Birliği vatandaşı var mı diye araştırma durumundadır. İş yokuşa sürülür bu kontrol aylar sürebilir. Sizi çalıştırmak isteyen firma lanet olsun deyip Almanya için çalışma izni olan insanlara bakmaya başlayabilir.

Son gelen haberlere göre Almanya doktor ve mühendisler için bu tarz bürokratik engelleri kaldırmayı düşünüyor. Eğer şu an söylenen sözler tutulursa doktor ve mühendisler kolay bir şekilde sadece bir Alman işverenden alacakları teklifle Almanya'da çalışmaya başlayabilecek. Gelişmeler oldukça bu sayfayı daha fazla bilgi ile güncelliyeceğim. Şimdilik aşağıdaki linki veriyorum:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15177152,00.html

Güncelleme:
24.06.2011 itibarı ile Alman İş ve İşçi Bulma kurumu 'Arbeitsagentur'un sayfasında yapılan resmi açıklamaya göre şu anki hükümetin AB dışından gelen Doktor ve Mühendislerin Almanya'da çalışma ve oturma izni alması konusundaki düşündüğü kolaylıklar yürürlüğe girdi. Meraklısı için Almanca metnin linki burda. Bu linkteki bilgiler ilk elden bilgi olduğu için Türk gazetelerindeki abartı haberlere şüphe ile yaklaşılmasını tavsiye ediyorum.
http://www.arbeitsagentur.de/nn_27044/zentraler-Content/Pressemeldungen/2011/Presse-11-033.html

Son duruma göre AB vatandaşı olmayan doktor ve mühendisler aşağıdaki şartları sağladıkları takdirde Alman İş ve İşçi Bulma kurumu bu kişilerin Almanya'da çalışma izni alıp alamıyacaklarını 48 saat içinde karara bağlamayı garanti ediyor.
Şartlar
  1. Doktor ya da Makina veya Elektrik-Elektronik Mühendisi olmak. (Diğer Mühendislikler yararlanamıyor.)
  2. Bir Alman İşverenden iş teklifine sahip olmak. (İş teklifi olmadan bu kanundan yararlanmak mümkün değil)
  3. Yapılan iş teklifinin, firmanın bulunduğu çevrede benzer işi yapan benzer özelliklere sahip olan Alman çalışanların koşullarından daha kötü olmaması. (Eskisi gibi senelik 66.000 Avro zorunluluğu bu meslekler için kalkıyor ama hali hazırda çalışan alman meslektaşlarından düşük maaşlara çalışmaya izin yok)
Bu düzenlemenin eski duruma göre en büyük avantajı bu mesleklerden birine sahipseniz ve elinizde Almanya'dan iş teklifi varsa eskisi gibi aylarca süren bekleme sürelerinden kurtulmanız ve belli bir yüksek maaş kriteri yerine Alman meslektaşlarınızın kazandığına yakın teklifler yapıldığında çalışma izni almak için olanığınızın olması. En büyük kolaylıklardan birisi de size teklif edilen işin bir AB vatandaşı yapabilir mi kontrolünün bu meslek grupları için kaldırılması.

6 comments:

  1. Merhabalar,
    blog sayfanızı ekşisözlükteki almanya sayfasında gördüm, çok yararlı bilgiler var paylaşımınız için teşekkürler. Ben bazı konularda sizden bilgi almak isterim, lisans eğitimimi türkiyede aldım elektrik mühendisliğini bitirdim, şu an ingilterede enerji sistemleri üzerine yüksek lisansımı tamamlamak üzereyim. sonrasında almanyaya geçip 7-8 ay dil kursuna gidip almancamı geliştirip (şu an başlangıç seviyesindeyim) orada iş bulmayı düşünüyordum. büyük şirketler "graduate program-trainee" olarak 2 yıl bir çeşit eğitim veriyorlar ve ben de almanyadaki enerji şirketlerinden birine bu şekilde girmeyi düşünüyordum. ancak okuduğum kadarıyla AB dışından olduğum için bu çok zor. mühendis ihtiyaçlar var ve buna yönelik düzenleme yapmayı düşünüyolar ama bu kadar kısa sürede gerçekleşecek bir durum değil gibi görünüyor. bu konudaki görüşlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

    ReplyDelete
  2. Merhabalar
    Şu anda Almanya'da doktor ve mühendislerin oturma ve çalışma izni alması kolaylaştırılacak ama bu yeni kanun yürürlüğe girmeden de şu anda oturma ve çalışma izni almak mümkün sadece biraz daha sabır gerekebilir.

    Dil vizesi çalışma vizesi olmadığı için almak daha kolay olur. O yüzden önce dil vizesi ile gelip sonra bahsettiğiniz iş imkanlarından yararlanmaya çalışmak bana mantıklı gözüktü. Almanca oldukça avantaj Almanya'da iş bulmak istediğinizde.

    Şu an bu blogta bahsettiğim kolaylaştırma en fazla bir ay içinde yasalaşacak gibi gözüküyor. Bu yasalaşma olduğunda yine bu blogtan duyuracağım ve Türkçe ayrıntılarını vermeye çalışacağım.

    Söylemem gereken bir nokta daha ise şu anki bu planlanan yeni düzenleme doktorlar, elektrik elektronik mühendisleri ve makina mühendisleri için düşünülüyor. Bu da size uyuyor gözüküyor.

    Kolay gelsin

    ReplyDelete
  3. merhabalar, yanıtınız için çok teşekkür ederim. bahsettiğiniz güncellemeyi de yayınlamışsınız. ben elektrik-elektronik değil, sadece elektrik mühendisliğinden mezunum. elektrik enerji mühendisliği de denebilir. bu bakımdan bana uyuyor çünkü elektrik mühendisine de ihtiyaç var. ancak benim için işin problemli tarafı şu olacak, yeni mezun olduğum için normal bir işe başvuramam. yetiştirmek üzere yeni mezun mühendis arayan büyük şirketlere başvurabilirim. onlar için nasıl farklılıklar var onu araştırmalıyım sanırım. çünkü onların şartları daha farklı olabilir, ab dışından gelenleri almıyor olabilirler.

    ReplyDelete
  4. Burada eleman acigi anormal boyutlarda. Bogazici, ITU veya ODTU mezunlarinin dil ogrenmekle akademik kariyerle vs ugrasmasina gerek yok bence. IS ararken danismanlik firmalarinin veya recruiter'larin kullanilmasi daha uygun olur. Bunlar komisyon aldiklari icin ve gocmen burolariyla irtibatli olduklari icin daha seri calisirlar. Tabi ki onunuzdeki en buyuk engel bu burolara sizmis olan veya TR'deki elciliklerde gorevli almancilardir.

    ReplyDelete
  5. @redblack, üstteki iki sorunun sahibi benim, elektrik mühendisiyim yıldız teknikten mezununm ve ingilterede yüksek lisans yaptım. ingilizcem gayet yeterli seviyede almanyada 7-8 ay dil kursuna gidip almancayı da iyi bir seviyeye getirmek istiyorum. böylelikle enerji şirketlerinde çalışmak için şansımı arttırmış olurum diye düşünüyorum. ancak benim için tek problem, yetişmiş eleman değilim yeni mezunum yani yetiştirilmek üzere işe alınmam gerekiyor. anladığım kadarı ile almanya şu an en azından 2-3 yıl tecrübesi olan hazır yetişmiş eleman arıyor. yanılıyor muyum ?

    üstteki 2 anonymous, Emrah

    ReplyDelete
  6. cıkcık mühendis ayrımcılıgı.
    bilgisayar muhendislerine neden kucak acmıyorlar

    ReplyDelete